Logopediepraktijk Steenwijk breidt uit

“We willen geen wachtlijsten”

Met de komst van de pas-afgestuurde Laura Karperien uit Vollenhove bestaat Logopediepraktijk Steenwijk nu uit vier allround logopedisten. Laura en collega Liset Admiraal richten zich beiden vooral op de taal en spraak van kinderen. Laura had als onderwijsassistent al ervaring opgedaan met kinderen met leerproblemen, een ontwikkelingsachterstand en met kinderen met autisme. Zo wist ze: bij kinderen ligt haar hart. Hetzelfde geldt voor collega Liset, die al een bekend gezicht is op veel basisscholen in de regio. Laura: “Kinderen zijn zo eerlijk, en je kunt echt iets voor ze betekenen. Bij de taalontwikkeling bijvoorbeeld of op een speelse manier leren articuleren, wat wij veel doen.”

Naast de twee jonge vrouwen bestaat het team uit ‘stemspecialist’ Magda Bakker en Pieter Harmsma, sinds jaar en dag de eigenaars van de praktijk. Zij ontvangen in het gezondheidscentrum aan de Sluisweg vooral volwassenen, maar ook kinderen. Magda: “Gelukkig weten ouders ons via de scholen en ook rechtstreeks te bereiken. Ik zeg: bij twijfel gewoon contact opnemen. Bijvoorbeeld als je kind slecht verstaanbaar is of als je peuter wel erg weinig zegt. Vooral bij kinderen is het zo belangrijk om er vroeg bij te zijn. Een achterstand is voor hen gewoon lastig in te halen.”

Magda, net als Pieter tevens gecertificeerd stottertherapeut, benadrukt dat het voor een kind heel frustrerend kan zijn als het zich niet kan uiten of het niet begrepen wordt. Of bij beginnend stotteren. “Dat kan overgaan, maar je kunt door goede begeleiding ook erger voorkomen. Gelukkig zit logopedie voor kinderen en jeugd in het basispakket van zorgverzekeraars.”

In veel gevallen is logopedie dan ook meer begeleiding dan ‘taaltherapie’, wat veel mensen denken. “Frustratie wegnemen en leren ontspannen met je klachten om te gaan, is heel belangrijk. Denk maar aan stress of verdriet, die op de stem slaat, waardoor je geen stem meer hebt of schor klinkt.”

Ook mensen die letterlijk een brok in de keel voelen komen bij de logopedist terecht. “Deze zogenaamde globusklachten kunnen wij goed verhelpen.”

Logopedie Steenwijk is een groeiende praktijk. Er kloppen meer mensen bij de logopedist aan. Zo zijn er meer ouderen die na bijvoorbeeld een beroerte hulp kunnen gebruiken bij slikproblemen of bij afasie, een taalstoornis waarbij iemand moeite heeft met zeggen wat hij bedoelt. Pieter licht toe: “Wij willen mensen binnen een week een eerste afspraak bieden, zonder wachtlijst. Maar we houden de groei wel binnen de perken. Op deze manier hebben we alle specialismen in huis zonder dat we managers worden, die hun cliënt vooral als dossier zien.”